Min veninde Julie skulle holde en tale for en medarbejder. De skulle fejre et jubilæum: Den pågældende medarbejder havde været i kommunen i 25 år. Vedkommende glædede sig til at høre sin chefs begavede ord. Og de godt 30 kolleger så mest af alt frem til at få et stykke chokolade og en pause fra dagens opgaver.
Julie var blank. Det hvide papir råbte på ord. Men hvad skulle hun sige?
Det hvide papir råbte på ord
De første stikord tog form. Så blev de til hele sætninger om, hvor oprigtigt dejligt det var at arbejde sammen med denne erfarne og dygtige medarbejder samt hvilke opgaver, vedkommende konkret havde gjort en forskel med at løse.
Hver dag holder ledere landet over mikrotaler. Disse små og store begivenheder, hvor alle medarbejdere er samlet, rummer et strategisk potentiale til mere end blot et klap på skulderen. Mikrotalen er et strategisk værktøj, som ledere kan bruge til at skabe overblik, klarhed og forbinde hverdagen med den strategi, som virksomheden – eller her kommunen – følger.
Julie fremhævede de positive egenskaber, som hun personligt satte stor pris på ved medarbejderen. Og så fremhævede hun nogle af de opgaver, som havde været strategisk vigtige, som medarbejderen havde løst forbilledligt.
Små og store begivenheder, hvor alle medarbejdere er samlet, rummer et strategisk potentiale
To råd til at give strategien liv
Som leder forventes det ofte at du indleder og afrunder alt lige fra det ugentlige afdelingsmøde til personaletemadagen. Det er anledninger, du kan bruge til:
- at sætte de strategiske mål og visioner i fokus og i relation til hverdagen
- at øve dig i at holde taler
Forbind strategien i hverdagen
Strategier kan nogle gange forekomme meget flyvsk og for nogle opleves som kun målrettet ledelsen. Derfor er det en vigtig opgave lederne i hverdagen og i alle anledninger at vise forbindelse mellem de daglige opgaver og strategien.
Træn til afdelingsmødet, workshoppen og temadagen…
Her på Talerakademiet træner vi hver dag ledere i at kommunikere autentisk, fokuseret og forståeligt, så de bliver bevidste om deres egne styrker og udviklingsrum. Men vi ved også, at learning by doing er den bedste træning i livet.
Med mikrotalerne får du som leder mulighed for at afprøve nye talertricks. For eksempel:
- at skifte den traditionelle indledning á la: ”Velkommen til jer alle sammen. Vi er jo samlet for at fejre, at xxxx”, som sender hele holdet på mental udflugt til uendeligheden, skift ud med en icebreacker, eller for eksempel en passende, relevant vittighed.
- at bruge din stemme bevidst og skrue op og ned for den de steder i talen, hvor det er passende
- at fortælle en god anekdote og finde en slagkraftig metafor
Med mikrotalen har du mulighed for at vurdere, om du nåede i mål med dit budskab. Fornemmede du genklang hos medarbejderne, da du fremhævede den strategisk forbilledlige opgaveløsning? Virkede din metafor? Grinede de af din vigtighed? Og hvis du ikke nåede helt i mål, så nyn med på Meat Loafs omkvæd: ”Two out of three ain’t bad…”