Automatpilot i præsentationer
Hvornår har du sidst skiftet mening? I næste uge skal jeg holdet et kursus om argumentation for ingeniører. Et emne som jeg ikke har undervist i siden min ekstern lektor-tid på RUC. Det er et kursus, jeg glæder mig til at holde, og har brugt alt for meget tid på at forberede. Nu kan du lære af mine fejl, hvor jeg adskillelige gange har skulle sige farvel til min universitets-automatpilot.
Fejl nr. 1
Begyndte med for meget research
Jeg har viden om emnet, men alligevel synes jeg lige, jeg skulle opdatere mig om nye bøger. Velvidende at argumentationsteoriens byggesten blev lagt af Aristoteles 350 år før Kristi fødsel).
Råd til fejl 1
Kunne du også finde på at starte med at researche lidt på emnet fx google det? Eller finde ud af hvad har andre tidligere har skrevet eller ment om emnet? Begynd med at skrive det du allerede ved. Du kan supplere med at skrive spørgsmål ind i teksten, fx spørgsmål som du lige skal tjekkeeee eller researche yderligere på.
Fejl nr. 2
Gik i gang med slides til præsentationen
Jeg indledte min forberedelse med at åbne Power Point-programmet og lave slides. Altså inden jeg havde fundet ud af, hvad der skal ske på dagen, hvilke øvelser jeg ville lave, hvilke hovedbudskaber deltagerne skulle gå hjem med. Absolut en fejl. Dette resulterede i at jeg begyndte med at beskrive teorien – hvad er et argument? Osv… Lyder langhåret ikke?
Råd til fejl 2
Find ud af, hvor du vil føre deltagerne hen: Hvilke budskaber er de vigtigste, deltagerne skal huske efter en hel lang dag? Hvilke øvelser og breacks vil du lave? Hvordan kobler du dine hovedbudskaber med øvelser mm? Bagefter kan du begynde at lave dit slidsshow. Så har du nemlig en plan for dagen, som du kan disponere efter og hælde indhold i.
Fejl nr. 3
Teorien strukturerede mit oplæg
Netop fordi jeg begyndte med at lave mit slideshow, kom jeg til at lave en struktur for dagen – siderne bliver jo vist i rækkefølge, og derfor bliver strukturen derefter. Lang og tung.
Råd til fejl 3
Lav et program, agenda, drejebog – gerne meget detaljeret. Kald det hvad du vil, men start her. Det jeg konkret gjorde var at printe alle mine sider ud og klippede dem fra hinanden. Med planen i den ene hånd og min slides i den anden, kom der en helt ny struktur og masser øvelser.
Lav et program, agenda, drejebog. Kald det hvad du vil, men start her.
Fejl nr 4.
Teksttung power point
Alle ved godt der ikke skal stå for meget på en side. Men når man som jeg, havde så meget teori på hjertet, blev den MEGET teksttung. Og der kom mange sider. GAB!
Råd til fejl 4
Lug ud og start forfra. Jeg har med min meget lange og teksttunge show lavet et super kursusmateriale. Det får deltagerne i kopi. Men det som deltagerne får at se, bliver noget helt andet. Jeg har nemlig besluttet mig for at tegne hovedpointerne (jeg har fx tidligere købt Bikablo facilitators dictionary, som jeg kan anbefale). Jeg har med slides på skærmen og en lille blok skitseret alle de slides, hvor det ikke var ultra nødvendigt at se på skrift.
Fejl nr 5
Glemte øvelser og involvering
I min iver efter at få fortalt alt om argumentationsteori, glemte jeg nogle af de kvaliteter der kendetegner min undervisning (og som giver meget gode evalueringer, hvilket betyder at mine kunder ringer tilbage år efter år). Jeg fik ubevidst planlagt en lang enetale. Som ville trætte selv den mest motiverede deltager.
Råd til fejl 5
Det handler ikke om hvad jeg siger, men om hvad deltagerne kan huske. Og de huske bedst hvis man øver sig, er involveret (læs fx Knud Illeris bog om Læring).
Fejl nr 6
Slog hovedet langt ned i maven
Som jeg har illustreret her, så kommer selv meget erfarne undervisere til at falde i den akademiske grød og metodik. Jeg startede ubevidst forberedelsen af dette kursus, som jeg bedst havde lært på universitetet for mere end 20 år siden (det sidder godt fast) og derfor begik jeg alle de fejl, som jeg råder folk fra. Hvis jeg havde haft en stor hammer, havde jeg nok givet mig selv et gok
Råd til fejl 6
Man kan godt gøre det hele godt igen, også selvom man er startet skidt. Jeg glæder mig til kurset – og det er der mange andre som også gør, der er masser af deltagere på ventelisten. Min sidste råd, husk aldrig af have en hammer tæt på din computer, så undgår du unødige gok.