I næste måned drager tusindvis af mennesker afsted til Folkemøde på Bornholm for at høre, se og møde indflydelsesrige mennesker – og ikke mindst debattere.
Nogle af dem har uden tvivl læst den tyske filosof Arthur Schopenhauers lille bog fra 1831: ‘Kunsten altid at få ret – 38 måder at vinde en ellers tabt diskussion’.
Bogen er en pedantisk og sjov opregning af skarptslebne slyngeltricks til debattører, der ikke går efter sandheden, men bare vil vinde en diskussion for enhver pris.
Det er for eksempel at:
- opstille falske præmisser som bevis for dit udsagn (§5)
- gøre modstanderen rasende (§8), så han mister sin dømmekraft;
- fordreje modstanderens ord (§18),
- stille modstanderen i et latterligt skær (§28), eller
- ganske enkelt fremføre dybsindigt vås (§36)
Ligegyldigt at vinde et slag for at tabe krigen
Hver dag benytter drevne debattører sig af disse tricks. For nylig brugte Marie Krarup (DF) eksempelvis en kæk kombination, da hun i radio24syv i en debat om forsvarets køb af kampfly bl.a. brugte §28, da hun hævdede, at:
”Eva Flyvholm mener åbenbart, hun er klogere end de eksperter, der har vurderet sagen i tre år”, sagde hun blandt andet – hvilket Eva Flyvholm (Enh) dog på intet tidspunkt havde sagt.
Første gang, jeg læste ’Kunsten altid at få ret’, var på Institut for Statskundskab i Aarhus, hvorfra en stor del af vores politikere og embedsfolk er uddannet fra.
Indrømmet. Det tog mig nogle år at gennemskue, hvor lidt nyttige rådene reelt er. For selvom ens ego kan svulme af glæde over at få ret, så kan det være inderligt ligegyldigt at vinde et slag for så at tabe krigen.
Du vinder i højere grad krigen – hvis vi nu skal blive i krigsmetaforen – ved at være et lyttende, empatisk menneske, der overbeviser andre med gode, reelle argumenter og personlig gennemslagskraft.
I hvert fald ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI.
Lær af FBI
Når de ellers hårdtslående medarbejdere skal overbevise andre om deres synspunkter, så sker det på en bund af viden om følelser og adfærdspsykologi.
Javist, deres model er møntet på top anspændte gidselsituationer og lignende. Men du behøver ikke stå over for en selvmordstruet person på en gesims for at vide, at FBIs fremgangsmåde også i andre situationer giver et bedre og mere konstruktivt resultat end Schopenhauers 38 kneb, der går direkte på argumentationen.
- Lyt
- Vær empatisk og vis, at du forstår den anden
- Du har opnået tillid – den anden begynder at lytte
- Du fremfører dit argument med reelle beviser for din påstand
- Den anden ændrer mening og handler efter det.
Gør det let
I kunsten at overbevise andre springer vi typisk de tre første niveauer over, og går direkte i gang med at argumentere. Det er imidlertid kontraproduktivt. Ifølge bl.a nobelpristageren i økonomi Daniel Kahneman er vi i langt højere grad styret af vores følelser og intuition, end af vores fornuft og analytiske evner.
Det betyder konkret, at du skal bruge mindst lige så meget energi på at få din modpart til at føle sig godt tilpas og skabe en god situation, som du skal bruge på din argumentation. Vi kan hjælpe dig med begge dele her på Talerakademiet.
Hvis den strategi ikke tiltaler dig, og du i stedet gerne vil have Schopenhauers beskidte tricks helt ind under huden før Folkemødet, så spiller Det Kgl. Teater netop nu forestillingen: ”Kunsten altid at få ret” – baseret på Schopenhauers bog.
Forestillingen er udsolgt. Men det kan jo være, du kan tricke dig frem til en billet.