En varm forårsdag tidligere i år havde jeg den store glæde at overvære Jon Favreau, præsident Obamas taleskriver, dele sine erfaringer og historier i et mørkt auditorium på Diamanten i København.
Den 34-årige amerikaner gemte sig bag sit podie. Han holdt uafbrudt fast i den ene side af det, mens han talte. Og han læste op fra sit manuskript. Med andre ord forbrød han sig mod mange at de retoriske anvisninger for en god, mundtlig fremførelse.
Fortæl hvad du har på hjertet
Ikke desto mindre tryllebandt han os med sit oplæg, og fik os til at le, tænke og snøfte af bevægelse. Med guldtråd broderede han sine råd ind i en historie om sin egen rejse fra uerfaren college student til at blive en af præsidentens mest betroede rådgivere, indtil han engageret sluttede sin tale med en rørende anekdote fra præsidentens indtrædelses tale.
For det vigtigste, Jon Favreau havde lært gennem sine otte år som præsidentens taleskriver, var, at den historie, du fortæller, er vigtigere end de ord, du bruger og det kropssprog, du fortæller den med. At du fortæller det, du vitterlig har på hjertet.
Find dit budskab
Med andre ord stikker historiens anatomi alt andet. Det allerførste, du derfor bør spørge dig selv før alt andet er: “Hvad har jeg på hjertet? Hvad er min pointe? Hvad er det vigtigste budskab, jeg vil ud med? Og hvilke argumenter underbygger min pointe?”.
Det er rygraden i din tales krop. Bønnerne i din kaffe. Tråden i dit jakkesæt.
Det er ikke nyt. For titusindvis af år siden, da menneskeheden var stadig ung og der var ganske få af os, fortalte vi hinanden historier.
Fortæl med historier
I dag – titusindvis af år senere, hvor vores art har bredt sig ud over hele verden – fortaber vi os stadig i historier. Om succes, fiasko, sex, krig og kærlighed. Vi deler vores erfaringer i vores historier og vi lærer gennem andres. Vi er afhængige af historier. Selv når vi sover, bliver hjernen oppe hele natten for at fortælle historier.
Historiefortælling er, i sit inderste hjerte, et håndværk. Og historiefortællere har i tusindvis af år delt deres teknikker, tips og tricks.
Den forårsdag på Det Kongelige Bibliotek i København delte Jon Favreau sine teknikker med en udvalgt lille skare. På den her blog vil vi dele dem videre, ligesom vi vil indvi jer i andre gode tips, tricks, erfaringer og viden inden for talerkunsten.